piątek, 15 kwietnia 2011

Quiche aux poireaux (bezglutenowa)



Kolejna wygrana z bezglutenowym losem ;-)
W końcu, słuchając mądrzejszych od siebie (czyli postępując według wskazówek na stronie Schaer), udało mi się wyprodukować kruche ciasto, które nie rozsypywało się na piasek po dotknięciu nożem. Cały numer polega na tym, że koniecznie trzeba do ciasta dodać jajko, czego zazwyczaj nie robi się w przypadku glutenowego kruchego ciasta. Tak więc cały wielki rozdział pt. "tarty" mogę uznać za otwarty. Na dobry początek klasyka, czyli quiche aux poireaux (tarta z porami).

Składniki spodu:
125 gr masła
250 gr mąki Schaer Mehl
1 jajko
75 ml wody
2 szczypty soli

Zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Składniki "farszu":
3-4 pory (tylko ich białe i jasnozielone części)
masło do podsmażenia porów
2 jajka
100 gr startego żółtego sera
100 ml mleka
150 gr śmietany
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Pory pokroić i podsmażyć na maśle, niech porządnie zmiękną, niektóre niech się zbrązowią. W misce wymieszać roztrzepane jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy.

Formę do tarty posmarować oliwą, wyłożyć na nią ciasto i podpiec w piekarniku przez 10-15 minut. Potem wyłożyć na ciasto pory i zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wstawić całość do piekarnika na około pół godziny.

2 komentarze:

  1. Na pewno spróbuje:)
    zapowiada się niezła uczta- ale może zrobię mix warzywek :))
    i oby ten spód tarty mi wyszedł- doświadczenia z mąką bg mam kiepskie, a największą porażkę odnoszę na polu 'pizzowym' :(
    pozdrawiam
    paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięuję za wpis :-) Życzę powodzenia i daj znać, czy się udało :-)

    Jaga

    OdpowiedzUsuń